DEPRESYON (Dr.Cengiz AYDOĞDU)
DEPRESYON (Dr.Cengiz AYDOĞDU)
Depresyon, kişinin sosyal hayatının yanı sıra günlük yaşamdaki etkinliklerini, planlarını rahatsız edecek ve hatta bozacak dereceye ulaşmış melankoli veya keder durumudur. Depresyonun hastalık olarak kabul edilmesi için belirtilerinin bir kişide en az iki hafta görülmesini ve kişinin sosyal ve kişisel yaşamını bozması gerekmektedir Toplumda sık görülen bir rahatsızlıktır. Herkes hayatının bazı döneminde bu durumla karşılaşabilir.
Depresyon belirtileri bireyler arasında farklılık gösterebileceği gibi en sık karşılaşılan karakteristik özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Ümitsizlik, değersizlik ve çaresizlik hisleri(Her gün sürekli kendini üzgün hissetmek, çökkünlük hali),
- Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yaptıklarından kendini sorumlu tutmak,
- Kendini işe yaramaz, değeri olmayan biri olarak görmek, ölmeyi düşünmek,
- Duyguları kontrol edememe,
- Günlük aktivitelere duyulan ilginin azalması(Önceden yapılan işlerden ve aktivitelerden zevk almamak),
- İştahta belirgin artış/azalış
- Kiloda belirgin artış/azalış
- Uyku düzeninde belirgin değişimler (çok uyuma, uyku arasında sık sık uyanma, uykusuzluk çekme ya da az uyuma)
- Belirgin öfke ve huzursuzluk,
- Belirgin enerji kaybı,
- Kendinden nefret etme, şiddetli suçluluk duygusu,
- Dikkatsiz davranışlarda artış Odaklanmakta problem(Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması),
- Nedeni belli olmayan fiziksel ağrılar,
- Gençlerde duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek,
- Vücudun işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hisleri,
- İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak
Bu ruhsal belirtilerin yanında depresyonun fiziksel belirtileri de vardır. Sindirim sistemi hastalıkları, cinsel sorunlar, kas ve baş ağrıları, kalp rahatsızlıkları,somatizasyon problemleri de görülebilir.
Depresyonun neden olduğu yıkıcılık ve yeti yitirilmesi durumu sosyal ve mesleki hayatta olumsuzluklara yol açabilir ve dolaylı olarak aile düzeninde veya kişinin ekonomisinde de bozucu etkilere yol açabilir..
Depresyondaki bazı kişiler yaşadıkları durumu “derin bir boşluk duygusu” şeklinde tanımlarken bazı bireyler ise yaşam ile bağlantıları kopmuş, boş bir duygusuzluk hali şeklinde ifade edebilirler. Özellikle erkeklerde depresyon belirtileri genellikle şiddetli öfke nöbetleri ve huzursuzluk şeklinde olabilirken kadınlarda yoğun hissizlik, yaşamdan zevk alamama şeklinde kendisini gösterebilir.
Depresyonun yarattığı kişisel çöküş sonucu birçok kişi intihara yönelmektedir ve bu intihar girişimlerinin yüzde on beşi ölümle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden özellikle majör (ağır) depresif bozukluğun toplumsal etkisi ve maliyeti de yüksektir.
Çocuklarda bu belirtilerin yanında dikkat çekici bazı belirtiler de vardır. Çocuğun okul yaşamı başarısız geçmeye başlar. Çocuk aşırı sinirli olur ve arkadaşlarından uzaklaşmaya başlar. Sessiz ve yalnız kalmak ister, odasına kapanır. Madde kullanımına eğilim artar. Kendisine zarar verecek arkadaşlara takılmaya başlar. Ders çalışmak istemez.
Niçin depresyon hastası oluruz ?
Hayatın bazı dönemlerinde kişiyi etkileyen, olumsuz olaylar meydana gelmiştir. Çok sevdiği bir yakınının vefat etmesi, ayrılık, evlilikte sorun, iyi bir çocukluk geçirememe, işsizlik, maddi sıkıntı gibi bir çok neden olabilir. Fakat yinede bunlar depresyon geçirmek için yeterli neden olmayabilir. Çünkü bu sorunları yaşayan herkeste depresyon görülmemiştir. Demek ki bazı kişilerde depresyona karşı bir yatkınlık vardır. Yapılan araştırmalarda depresyon hastası kişilerin akrabalarının da depresyon geçirdiği saptanmıştır. Yani genetik özellik depresyon oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır.
Bazı hastalıklar da depresyon riskini arttırmaktadır. Özellikle beyin ve kalp hastalıkları görülenlerde, (beyin ve kalp damar tıkanıklığı, beyin kanaması) böbrek yetmezliği olanlarda, tiroid bezi rahatsızlıkları olanlarda depresyon daha fazla görülmektedir.
Ayrıca bazı kişilik özellikleri depresyona daha yatkındır. Mükemmeliyetçi, aşırı duygusal, sıkıntılarını içine atan kişiler bu gruptadır. Bu kişiler çok gururludur. Başkalarını kırmak istemezler ve sinirlendiklerini belli etmezler.
Depresyon hastası olduğumuzu düşünüyorsak ne yapmalıyız ?
Depresyon belirtileri sizde var ve depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız bu durumu çok büyütmemeniz gerekir. Bu bir hastalıktır ve doktorunuzun tedavisiyle bundan kurtulacaksınız. Depresyon hastası olduğunuz için zayıf bir insan değilsiniz, sadece genetik olarak buna yatkın bir yapınız var. Bu durumda insanlardan soyutlanmış bir yaşam sürmeyin. Yürüyüşe çıkın, arkadaşlarınızla bir arada bulunun, kendinize bir uğraş bulun. Sizi üzen, kederlendiren durumlardan, aktivitelerden kaçının. Korku ve şiddet içeren filmleri izlemeyin. Sürekli gülümsemeye çalışın çünkü kısa bir zamanda göreceksiniz ki gülmek depresyon dahil bir çok sorununuzu çözmenize yardım edecektir.
Depresyon Tedavisi
Kendiliğinden geçme olasılığı düşük bir hastalık olduğu için depresyonda ilaçla tedavinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Tedavi süreci biraz da hastanın isteğine ve moraline bağlı olduğu için, uzayabilir ya da daha kısa sürebilir. İlaç tedavisi sırasında da ara ara depresif ataklar veya nöbetler yaşanabilen bir hastalıktır.
Son Yorumlar